Batch cooking. Organiza a túa cociña e optimiza o teu tempo.

Tempo estimado de lectura: 3 min 50 seg
Autor: Xanela Aberta á Familia
 

O desexo para comer ben sen converter a cociña nunha batalla diaria e como resposta á falta de tempo ou ganas para cociñar nace o Batch Cooking.

Esta técnica, consiste en preparar grandes cantidades de alimentos de comida dunha soa vez, xeralmente durante a fin de semana, para logo conxelar ou refrixerar as porcións individuais.

Aínda que poida parecer que dedicar varias horas para cociñar un día á semana é perder unha tarde, os beneficios superan o esforzo inicial.

Vantaxes do Batch cooking

Son múltiples as vantaxes que chegan á nosa vida se decidimos poñerlle un pouco de orde. Ao final, facer un menú semanal require organización, planificación e, sobre todo, enxeño.

É dicir, prima utilizar os recursos que teñas e saber como aproveitalos ao máximo, promovendo a conciencia dun consumo responsable ao desperdiciar menos, evitar compras impulsivas e aforrar enerxía ao preparar varias comidas dunha vez.

Axuda a comer de forma máis saudable e a aforrar tempo e diñeiro a longo prazo e fomenta a introdución de comida caseira e feita con mimo todos os días, de maneira que nos afastamos dos ultraprocesados e das comidas de baixo nivel nutricional.

Ademais poderás implicar aos máis pequenos e pasar unha tarde divertida en familia onde aprendan sobre cociña, limpeza e esforzo.

Cómo practicar o Batch co​oking?

O primeiro é planificar o teu menú semanal. Pensa en comidas versátiles que che permitan aproveitar ao máximo os ingredientes. Inclúe unha variedade de alimentos: carnes, peixes, legumes, ovos, cereais integrais e moitas verduras de tempada. Ao comprar, opta por pezas enteiras, adoitan ser máis económicas.

Cociña en grandes cantidades e aproveita técnicas como o salteado, cociña ao forno ou ao vapor. Despois de cociñar, divide as porcións en recipientes de vidro e conxélaas. Así evitarás que os alimentos alteren o seu sabor e poderás quentalos facilmente. Non esquezas etiquetar cada recipiente co contido e a data.

A continuación, deixámosche algunhas ideas sinxelas e deliciosas:

Almorzos e merendas

  • Barriñas de froitos secos

    - dátiles​
    - froitos secos (abelás, noces, améndoas)
    - coco relado
    - sementes (xirasol, chía, liño)
    - aceite de coco
    - manteiga de froitos secos (améndoa, cacahuete)
    - canela en po

 
  • Pudding de chía e cacao con froitos vermellos

    - sementes de chía
    - bebida vexetal de améndoas
    - froitos secos (abelás, noces, améndoas...)
    - froitos vermellos (arandos, amorodos...)
    - cacao en po

pudding de chía e cacao con froitos vermellos  

Comidas e ceas

  • Polo rebozado con fariña de garavanzo

    - polo
    - fariña de garavanzos
    - auga
    - comiño
    - allo en po
    - pan relado
    - sal
    - aceite de oliva virxe extra

polo rebozado con fariña de garavanzo  
  • Hummus de fabas e crema de cacahuete

    - fabas cocidas
    - crema de cacahuete
    - zume de medio limón
    - allo
    - comiño
    - pementa negra
    - sal
    - aceite de oliva
    - auga

    Para a crema de cacahuete:

    - cacahuetes tostados

    Para o topping:

    - Crocante de pistachos e cacahuetes
    - Aceite de oliva virxe extra

hummus de fabas e crema de cacahuete  

A información para os teus, rigurosa

O proxecto RISCAR está cofinanciado polo Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional (FEDER) a través do Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020