O desexo para comer ben sen converter a cociña nunha batalla diaria e como resposta á falta de tempo ou ganas para cociñar nace o Batch Cooking.
Esta técnica, consiste en preparar grandes cantidades de alimentos de comida dunha soa vez, xeralmente durante a fin de semana, para logo conxelar ou refrixerar as porcións individuais.
Aínda que poida parecer que dedicar varias horas para cociñar un día á semana é perder unha tarde, os beneficios superan o esforzo inicial.
Vantaxes do Batch cooking
Son múltiples as vantaxes que chegan á nosa vida se decidimos poñerlle un pouco de orde. Ao final, facer un menú semanal require organización, planificación e, sobre todo, enxeño.
É dicir, prima utilizar os recursos que teñas e saber como aproveitalos ao máximo, promovendo a conciencia dun consumo responsable ao desperdiciar menos, evitar compras impulsivas e aforrar enerxía ao preparar varias comidas dunha vez.
Axuda a comer de forma máis saudable e a aforrar tempo e diñeiro a longo prazo e fomenta a introdución de comida caseira e feita con mimo todos os días, de maneira que nos afastamos dos ultraprocesados e das comidas de baixo nivel nutricional.
Ademais poderás implicar aos máis pequenos e pasar unha tarde divertida en familia onde aprendan sobre cociña, limpeza e esforzo.
Cómo practicar o Batch cooking?
O primeiro é planificar o teu menú semanal. Pensa en comidas versátiles que che permitan aproveitar ao máximo os ingredientes. Inclúe unha variedade de alimentos: carnes, peixes, legumes, ovos, cereais integrais e moitas verduras de tempada. Ao comprar, opta por pezas enteiras, adoitan ser máis económicas.
Cociña en grandes cantidades e aproveita técnicas como o salteado, cociña ao forno ou ao vapor. Despois de cociñar, divide as porcións en recipientes de vidro e conxélaas. Así evitarás que os alimentos alteren o seu sabor e poderás quentalos facilmente. Non esquezas etiquetar cada recipiente co contido e a data.
A continuación, deixámosche algunhas ideas sinxelas e deliciosas:
Almorzos e merendas
- Barriñas de froitos secos
- dátiles
- froitos secos (abelás, noces, améndoas)
- coco relado
- sementes (xirasol, chía, liño)
- aceite de coco
- manteiga de froitos secos (améndoa, cacahuete)
- canela en po
- Pudding de chía e cacao con froitos vermellos
- sementes de chía
- bebida vexetal de améndoas
- froitos secos (abelás, noces, améndoas...)
- froitos vermellos (arandos, amorodos...)
- cacao en po
Comidas e ceas
- Hummus de fabas e crema de cacahuete
- fabas cocidas
- crema de cacahuete
- zume de medio limón
- allo
- comiño
- pementa negra
- sal
- aceite de oliva
- auga
Para a crema de cacahuete:
- cacahuetes tostados
Para o topping:
- Crocante de pistachos e cacahuetes
- Aceite de oliva virxe extra