Tempo estimado de lectura: 3 min
Involucrar aos nenos e ás nenas na preparación das comidas é unha boa idea para ensinarlles como seguir unha alimentación saudable.
A primeira lección da alimentación saudable consiste en aprender a elixir e a preparar alimentos.
Fagamos unha clase práctica participando toda a familia! pero antes de comezar, aconsellamos:
- Recoller o pelo. Axeitar a roupa que imos usar para cociñar.
- Limpar e manter a superficie de traballo. Lavar e secar a táboa de corte cada vez que axeitemos os distintos alimentos, en particular a carne, o polo, o peixe...
- Lavar as mans tanto como sexa necesario. Deixalas limpas de deterxentes e xabóns antes de empezar
4. Cando os meniños entran na cociña:
Deixarlles axudar na planificación e na elaboración das comidas.
Permítelles que ulan e manipulen alimentos, repasando as normas básicas de hixiene.
Encargarlles pequenas tarefas. Adornar, aderezar, xuntar, engadir os alimentos para cociñar etc.
Pensar sempre na súa seguridade: o lume, o aceite e o rabo da tixola, os coitelos, as mans molladas e a corrente eléctrica... Situar unha zona de seguridade arredor da cociña.
Xogar: cada un proba un pouquiño do que prepararon os demais, prepara distintos aliños para un mesmo alimento (p. ex., ensalada con salsa de iogur, con cítricos, con distintas herbas etc).
Participar activamente: poñer e retirar a mesa; secar os pratos etc.
5. Elaborar preparacións sinxelas, para que os rapaces se fagan pouco a pouco aos distintos sabores dos alimentos. Máis tarde, ides enriquecer os pratos, incorporando novos produtos.
6. Manter o sabor orixinal do alimento. Se dende a infancia os habituamos a aceptar os alimentos cun baixo contido en sal ou en azucre, posiblemente manterán este hábito ao longo da vida. Por isto, non é recomendable salgar en exceso, edulcorar, nin “disfrazar” a comida con salsas comerciais. Recordamos que a froita, os zumes ou os alimentos lácteos xa conteñen azucres de forma natural, polo que non é necesario engadir máis. Do mesmo xeito, é recomendable ofrecer máis alimentos frescos e de tempada, dado que os máis procesados adoitan ser habitualmente máis salgados e azucrados que os naturais.
Para preparar alimentos de forma segura, a ORGANIZACIÓN MUNDIAL DA SAÚDE RECOMENDA: