Guía de alimentación a partir do sexto mes

Tempo estimado de lectura: 4 min
Autor: Xanela Aberta á Familia
alimentate ben_plan proxecta de innovacion educativa.jpg  
cereales  

Cereais

  • Introducir os cereais a partir dos 6 meses para permitir a lactación materna exclusiva. É un erro substituír unha toma de peito polo preparado de fórmula co único obxectivo de dar cereais, xa que pode condicionar un destete precoz innecesario.
  • Inicialmente, pódese engadir en forma de fariña ás papas de froitas ou verduras no caso de lactación materna ou á papas con leite no caso da lactación artificial.
  • Posteriormente, elaborar pratos con alimentos ricos en hidratos de carbono complexos na dieta habitual. Por exemplo, arroz con tenreira e cenoria; puré de tapioca con pescada e chícharos verdes, etc.
  • Introducir os cereais con glute preferiblemente en torno ao sexto mes e en pequenas cantidades, aínda que o período pode oscilar entre os 4 e os 11 meses de idade, segundo recomende o voso equipo de pediatría.
  • Evitar os azucres engadidos ou edulcorantes na dieta dos e das lactantes.
  • Desaconséllanse os cereais en po que conteñan mel, cereais malteados ou azucres na súa composición, así como o consumo de zumes de froitas e bebidas azucradas.
froita legumes e verduras  

Froita, verduras e legumes

  • Ofrecer distintas variedades de froita de forma progresiva, en función do patrón familiar.
  • Comezar con pequenas cantidades de froita en calquera das comidas diarias, segundo a aceptación e o nivel de desenvolvemento do ou da lactante.
  • Preferir a froita enteira fronte os zumes de froitas xa que estes achegan unha concentración de azucre maior e poden desprazar o consumo doutros alimentos. Aínda que sexa natural, non se aconsella a introdución do zume a través do biberón.
  • Fomentar o consumo de legumes debido ás súas propiedades nutricionais, en particular á súa riqueza en proteínas. Ao principio poden engadirse en puré, sen pel e aos poucos ofrecerse enteiras como guisos de legumes con hortalizas e cereais en preparacións con pouca graxa.
  • Os legumes, aínda que son ricos en ferro, representan unha fonte menor deste elemento, dada a difícil absorción do ferro de orixe mineral fronte ao de orixe animal.
  • Evitar, na medida do posible, unha achega de verduras con alto contido en nitratos como as acelgas, a remolacha ou as espinacas durante no primeiro ano. Logo, débese achegar aos poucos e en pequenas cantidades. Aos 3 anos, convén non dar máis aló dunha ración diaria destes vexetais.
carnes peixes ovos leite  

Carnes, peixes, óvos e leite

  • Ofrecer diariamente alimentos deste grupo. Comezar con pequenas cantidades, variando a textura gradualmente.
  • Fomentar o consumo de peixe para favorecer un óptimo desenvolvemento neurolóxico. Comezar polo peixe branco en preparacións sen espiñas e aos poucos introducir as especies azuis.
  • Limitar o consumo de especies de gran tamaño como o peixe espada e o atún vermello.
  • O peixe conxelado é nutricionalmente similar ao fresco e que os produtos ultraprocesados (variñas ou “nuggets”) non deben formar parte da dieta infantil.
  • Introducir en primeiro lugar a xema cocida do ovo e máis tarde a clara, sempre en preparacións nas que apareza totalmente callada.
  • Entre os 6 e os 12 meses o leite materno segue sendo o alimento principal e o lácteo de elección, polo que se recomenda mantela segundo demande o ou a bebé.
  • El yogur puede introducirse a partir de los 8-9 meses, en pequeñas cantidades y la leche de vaca nunca debe introducirse antes del año de vida.O iogur pode introducirse a partir dos 8-9 meses, en pequenas cantidades e o leite de vaca nunca debe introducirse antes do ano de vida.
  • Non é boa práctica engadir azucre nin edulcorantes aos derivados lácteos. O leite condensado non debe formar parte da dieta, nin sequera engadida en pequenas cantidades ao puré infantil.
peixes  

A información para os teus, rigurosa

O proxecto RISCAR está cofinanciado polo Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional (FEDER) a través do Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020