Tempo estimado de lectura: 4 min
Autor:
Xanela Aberta á Familia
Cereais
- Introducir os cereais a partir dos 6 meses para permitir a lactación materna exclusiva. É un erro substituír unha toma de peito polo preparado de fórmula co único obxectivo de dar cereais, xa que pode condicionar un destete precoz innecesario.
- Inicialmente, pódese engadir en forma de fariña ás papas de froitas ou verduras no caso de lactación materna ou á papas con leite no caso da lactación artificial.
- Posteriormente, elaborar pratos con alimentos ricos en hidratos de carbono complexos na dieta habitual. Por exemplo, arroz con tenreira e cenoria; puré de tapioca con pescada e chícharos verdes, etc.
- Introducir os cereais con glute preferiblemente en torno ao sexto mes e en pequenas cantidades, aínda que o período pode oscilar entre os 4 e os 11 meses de idade, segundo recomende o voso equipo de pediatría.
- Evitar os azucres engadidos ou edulcorantes na dieta dos e das lactantes.
- Desaconséllanse os cereais en po que conteñan mel, cereais malteados ou azucres na súa composición, así como o consumo de zumes de froitas e bebidas azucradas.
Froita, verduras e legumes
- Ofrecer distintas variedades de froita de forma progresiva, en función do patrón familiar.
- Comezar con pequenas cantidades de froita en calquera das comidas diarias, segundo a aceptación e o nivel de desenvolvemento do ou da lactante.
- Preferir a froita enteira fronte os zumes de froitas xa que estes achegan unha concentración de azucre maior e poden desprazar o consumo doutros alimentos. Aínda que sexa natural, non se aconsella a introdución do zume a través do biberón.
- Fomentar o consumo de legumes debido ás súas propiedades nutricionais, en particular á súa riqueza en proteínas. Ao principio poden engadirse en puré, sen pel e aos poucos ofrecerse enteiras como guisos de legumes con hortalizas e cereais en preparacións con pouca graxa.
- Os legumes, aínda que son ricos en ferro, representan unha fonte menor deste elemento, dada a difícil absorción do ferro de orixe mineral fronte ao de orixe animal.
- Evitar, na medida do posible, unha achega de verduras con alto contido en nitratos como as acelgas, a remolacha ou as espinacas durante no primeiro ano. Logo, débese achegar aos poucos e en pequenas cantidades. Aos 3 anos, convén non dar máis aló dunha ración diaria destes vexetais.
Carnes, peixes, óvos e leite
- Ofrecer diariamente alimentos deste grupo. Comezar con pequenas cantidades, variando a textura gradualmente.
- Fomentar o consumo de peixe para favorecer un óptimo desenvolvemento neurolóxico. Comezar polo peixe branco en preparacións sen espiñas e aos poucos introducir as especies azuis.
- Limitar o consumo de especies de gran tamaño como o peixe espada e o atún vermello.
- O peixe conxelado é nutricionalmente similar ao fresco e que os produtos ultraprocesados (variñas ou “nuggets”) non deben formar parte da dieta infantil.
- Introducir en primeiro lugar a xema cocida do ovo e máis tarde a clara, sempre en preparacións nas que apareza totalmente callada.
- Entre os 6 e os 12 meses o leite materno segue sendo o alimento principal e o lácteo de elección, polo que se recomenda mantela segundo demande o ou a bebé.
- El yogur puede introducirse a partir de los 8-9 meses, en pequeñas cantidades y la leche de vaca nunca debe introducirse antes del año de vida.O iogur pode introducirse a partir dos 8-9 meses, en pequenas cantidades e o leite de vaca nunca debe introducirse antes do ano de vida.
- Non é boa práctica engadir azucre nin edulcorantes aos derivados lácteos. O leite condensado non debe formar parte da dieta, nin sequera engadida en pequenas cantidades ao puré infantil.