Coidado co azucre!

15 de Febreiro de 2021
Tempo estimado de lectura: 8 min

azucre.jpg

Algúns alimentos e bebidas achegan un alto contido en azucres. Os azucres son moléculas sinxelas de hidratos de carbono que pasan rapidamente ao sangue. Atopámolos de xeito natural no leite e na froita e tamén engadidos nalgúns alimentos durante o procesamento industrial. As bebidas refrescantes, os zumes industriais, as sobremesas lácteas, algúns produtos de panadería e as cremas para untar na merenda constitúen as fontes principais de azucres entre a xente nova.
 
As froitas e os produtos lácteos son unha boa fonte de vitaminas, minerais e fibra. Pola contra, os alimentos con moitos azucres engadidos achegan con frecuencia moi pouco ou ningún beneficio nutricional. Algúns alimentos como, por exemplo, o chocolate poden levar azucres presentes de forma natural (lactosa do leite) e azucres engadidos no xarope de chocolate despois do seu procesamento industrial.
 
Os cereais integrais, as verduras, os legumes e as froitas son as fontes máis apropiadas de hidratos de carbono da dieta. Achegan un alto contido en fibra dietética, un menor índice e carga glicémica e unha maior achega de vitaminas e minerais.
 
Ollo!, seguide estes consellos e...:
  • Tomade auga cando teñades sede. Recordade que moitas bebidas refrescantes adoitan conter unha cantidade elevada de azucres, ás veces ata un valor similar a oito terróns.
  • Consumide a froita en pezas enteiras con máis frecuencia ca en zumes coados. A fibra pode “quedar” no espremedor ou no filtro. Ao tomar un vaso grande de zume, a concentración de azucres pode ser o dobre da peza enteira. Por isto, deberemos alternar, e preferir, o consumo da peza enteira de froita fronte ao zume natural.
  • Os batidos e os zumes comerciais non están incluídos na recomendación de 3 pezas de froita ao día!. .

 

azucre 2.jpg 
 
A Organización Mundial da Saúde recomenda que a enerxía procedente dos azucres na dieta non supere o 10% do valor calórico total, e engade un valor óptimo por debaixo do 5% do total. Polo tanto, e para unha dieta media dun escolar, nunca deberían superase os 50 g/día e sería desexable baixar a menos de 25 g/día.
 
Amosamos un exemplo dalgúns alimentos consumidos ao longo dun día por un rapaz. Agora sumade o total de azucre e comparade coa nosa referencia de non mais de 50 g. É hora de cortarse un pouquiño!
 
Almorzo:
  • Marmelada:
    • Cantidade para untar unha torrada: 25 gr
    • Contido de azucre: 15 gr
  • Azucre:
    • 1 terrón: 5 gr
    • Contido de azucre: 5 gr
 
Xantar:
  • San Xacobe (precociñado)
    • 1 unidade de consumo: 85 gr
    • Contido de azucre: 7 gr
  • Xeado:
    • 1 copa: 120 gr
    • Contido de azucre: 24 gr
 
Merenda:
  • Refresco comercial:
    • 1 lata: 330 gr
    • Contido de azucre: 40 gr
  • Crema de cacao e abelás:
    • 1 ración para bocadillo: 60 gr
    • Contido de azucre: 34 gr

Cea:

  • Iogur de sabores:
    • 1 unidade: 125 gr
    • Contido de azucre: 34 gr
 
O "tope recomendado" de achega de azucre ao día dun rapaz entre 6-9 anos é de 50 gr
 
 
azucre 5.jpg 
 azucre 4.jpg
Fixádevos na cantidade de azucres dalgúns produtos que tedes na despensa.
 
Sabiades que con 100 g dalgúns alimentos se pode superar a cantidade diaria recomendada pola OMS? Este é o caso dalgunhas marcas de galletas, sobremesas lácteas e zumes comerciais.
azucre 6.jpg 
azucre 7.jpg 
azucre 8.jpg 
 
 
 
 
Sabiades que a achega diaria media de azucre é de máis de 90 g/día para os rapaces españois entre os 13 e os 17 anos? e que as galegas e galegos cada vez mercamos máis produtos con azucres engadidos?
 
Dende 2004 ata 2014, cada individuo consumiu ao ano:
 
 
azucre 9.jpg 
 
 
Aquí tedes algunas ideas para baixar o consumo de azucre
  • A froita e o iogur deberían compoñer a sobremesa habitual. Buscade presentacións divertidas e atractivas.
  • Non fagades das larpeiradas “premios” ou recompensas.
  • Lembrade que os alimentos doces están no cume da pirámide. Por iso a ración e a frecuencia de consumo deben ser moi pequenas.
  • Adozade o iogur con anaquiños de froita fresca.
  • Dar sabor ao arroz con leite, as filloas e as cremas feitas na casa engadindo vainilla, canela, limón, laranxa ou follas de menta.
  • Facede xeados caseiros: “pedriñas de xeo con zumes de froita”, “rebandas de mazá e laranxa con canela moi frías” etc.
  • Substituíde:
    • As bebidas refrescantes por auga para calmar a sede.
    • As bebidas refrescantes por zumes naturais ou batidos de froitas caseiros para ofrecer unha sobremesa “distinta”. Probade con amorodos e iogur ou leite; amorodos con laranxa e canela; batido de mazá con mandarina etc.
    • As salsas comerciais por salsas elaboradas con vexetais.
    • Os pans industriais (molde, pan torrado, pan tipo hamburguesa) por pan fresco.
    • Os alimentos precociñados (rebozados, nuggets etc.) por alimentos elaborados tradicionalmente (enfariñados, rebozados con ovo etc.).
    • Os iogures azucrados ou de sabores por iogures naturais.
    • As sobremesas de froitas en almibre, e as froitas en conserva por froita fresca de tempada
 
azucre 10.jpg 
 
 
 
Recordade as necesidades de hidratación
 
A auga sempre é a bebida de elección
 
auga 1.jpg 
 
 
Na casa, cómpre que a auga estea situada sempre na mesa familiar, á vista e como bebida de elección para toda a familia. O consumo de leite no xantar engadiría un valor calórico extra á comida, desprazando o consumo doutros alimentos tamén moi necesarios. Por outra parte, a absorción do calcio do leite no intestino pode competir coa do ferro, elemento que desempeña importantes funcións no noso organismo e que está presente, particularmente, nos alimentos que inxerimos coa comida do mediodía.
  • As bebidas azucaradas e refrescos non deberían estar presentes nas mesas familiares en datas especiais ou festas infantís. Os nenos poden asociar momentos e sensacións pracenteiros con este tipo de produtos e situalos na categoría “premios” ou “recompensas”.
  • Moito ollo coas bebidas “enerxizantes” e co seu posible contido, ademais do azucre, de excitantes como a cafeína. Algunhas marcas adoitan conter a cantidade equivalente a unha cunca de café negro.
 
auga 2.jpg 
auga 3.jpg 
 
 
​​​​
 
 

A información para os teus, rigurosa

O proxecto RISCAR está cofinanciado polo Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional (FEDER) a través do Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020